Polecam automat do pieczenia chleba.
Sam wszystko robi ( wyrabia ciasto i piecze ) – tylko trzeba
wrzucić składniki i sobie spokojnie czekać.
Rewelacja. Smaczny i zdrowy no i robimy jaki chcemy
Używam Bifinett KH1170 – kupiłem w Lidlu, najtańszy na rynku – 170 zł.
- 2012-08-01 - wytrzymał bez awarii 5 i pół roku. Kupiłem nowy, SilverCrest.
Ma jeden pojemnik i mieszadła dolne ( potem trzeba je wyjąć z chleba,ale to drobiazg ).
Można nim też wyrabiać konfitury i piec niektóre ciasta oraz ciasto na pizzę.
Dodają do niego książeczkę z przepisami.
Chlebek wychodzi pachnący, bez konserwantów i polepszaczy.
UWAGA - każdy automat ma swoje specyficzne cechy, dlatego poniższy przepis może wymagać modyfikacji, głównie jeśli chodzi o ilość wody i mąki )
Przepis na taki normalny chleb do wszystkiego
( podaję w kolejności wrzucania składników do automatu):
- program 2 ( szybki 2 godz.), skórka wypieczona, lub program 1 ( normalny - ok. 3 godz. 15 min. )
- 400-450 ml wody z kranu ( lub 300 ml wody i 100 ml piwa)
. część wody można zastąpić mlekiem w ilości ok. 150 ml, wtedy chleb rośnie nieco większy
- 2 duże łyżki oleju jadalnego lub trochę margaryny ( bez oleju też wychodzi)
- 25 g drożdży piekarskich ( zwykłych ) lub drożdże instant, ale trzeba półtorej paczki - 10-12g)
- 1/2 płaskiej łyżeczki cukru
- 4 szklanki mąki pszennej ( najlepiej typ 650 ). Uwaga: mąka typ
450, potrzebuje więcej wody, bo więcej jej chłonie. Można dać 3,5 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki żytniej )
- 1 płaska łyżeczka soli (WAŻNE – nie zapomnij!)
Dodatkowe informacje:
- po zakończeniu pieczenia automat daje sygnały
- wyłączyć automat z kontaktu, ale jeszcze przez 15 minut nie otwierać pokrywy
- po tym czasie otworzyć pokrywę i odczekać jeszcze 15 minut
- dopiero po tych 15 min. wyjąć chleb
- jak pojemnik przecieka przy mieszadłach ( co się zdarza po kilku latach używania, to można dać nieco oleju w miejsce bolców, zanim się nałoży mieszadła
Jak dasz proces normalny to chleb wyrośnie sporo i będzie bardziej puchaty.
Jedyną wadą jest to, że automat nie dopieka skórki – za to zawsze się udaje.
Piekę jeden chleb co 2-3 dni. Zachęcam. Naprawdę warto.
Nie ma to jak chleb własnej roboty!
http://www.youtube.com/embed/oitXZ_eCutU