Używam go już ponad 9 miesięcy i mogę się podzielić uwagami.
To już mój drugi automat – poprzedni Bifinett wytrzymał ponad 5 lat. Obecny
kupiłem w sklepie E. Leclerc za 180 zł.
Opis ogólny :
- model CH-9001, moc 601W, programów 12, z czego praktycznie
używam trzy
- jedno mieszadło, 3 wielkości chleba ( 0,5-0,75, 1 kg ), 3
stopnie wypieczenia skórki
- brak haczyka do wyciąganie mieszadła (używam z poprzedniej
maszyny)
- tandetna miarka do mąki, nie widać dobrze skali
- polska instrukcja lakoniczna, z błędami, ale są przepisy
na pieczenie chleba
Ocena i uwagi (test
praktyczny krok po kroku pokazuję na filmie):
- gorszy od automatu Bifinett, zbyt czuły na ilość składników
( ocena 7, a poprzedni 9 )
- prosty w obsłudze, chleb wychodzi dobry, choć trzeba
praktyki aby wyszedł bardzo dobry
- czuły na ilość wody (jak za dużo, to źle miesza ciasto –
zostaje mąka na bokach)
- czuły na ilość drożdży (jak za dużo, to rośnie, a potem mocno
opada )
- najlepszy jest program nr 1 (podstawowy), trwa minimum 3
godziny
. program Szybki i Superszybki są tandetne (chleb wychodzi,
ale jest mało wyrośnięty
. w automacie Bifinett programy szybkie były bardzo dobre
. moim zdaniem to wina grzałki, która jest umiejscowiona po
bokach a nie na dnie automatu
- ogólnie ocena pozytywna ,
bo po nabraniu wprawy chleb wychodzi bardzo dobry
Mój przepis na chleb
pszenno – żytni w automacie Optimum.
-Program nr 1 ( podstawowy ) wielkość: 0,75 , wypieczenie
średnie ( czas pieczenie 3 godziny )
Składniki dodawać w podanej kolejności:
- 0,35 litra piwa ( lub 0,25 litra piwa i 0,1 litra wody )
. może być sama woda, wtedy trzeba dodać łyżeczkę cukru
. chleb jest wyższy jak dodamy mleka zamiast wody
- 1 łyżka oleju jadalnego
- 1 miarka soli (mała) = 7g, to jest 1 płaska łyżeczka, daję czubatą, czyli ok. 8 g
- 1 miara mąki żytniej = 300 ml
- 2 miary mąki pszennej (typ 650)
- 15 g drożdży świeżych (ok. 1/6 kostki )
- dodatkowo: ziarna do smaku (kminek, pestki dyni i słonecznika,
siemię lniane)
Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu automatu, wskazane
jest:
- nie otwierać przez 15 minut ( chleb dochodzi )
- po otwarciu jeszcze odczekać 15 minut, bo lepiej się wyjmuje mieszadło.
Dziękuję Bogu za chleb powszedni codziennie ( i to jaki ! ),
co i Wam radzę.
Na filmie pokazałem krok po kroku, jak upiec chleb w tym
automacie :
Uwagi.
Jak naprawić (uszczelnić) oś pojemnika do chleba, gdy jest za luźna i przecieka?
Po 3 latach ciągłego użytkowania wyrobiła się oś mieszadła. Miała takie luzy, że lekko przeciekała, a cała oś się łatwo wysuwała z pojemnika. Nadal można było piec chleb, ale było to denerwujące. Próbowałem kupić nowy pojemnik, ale nie ma w necie. Poradziłem sobie inaczej, ale po kolei
- potrzebna będzie taśma teflonowa hydrauliczna, biała, do uszczelniania gwintów
. jest odporna na wysokie temperatury, wodoodporna i tania
- oczyścić i osuszyć oś mieszadła
- na część osi mieszadła, która wchodzi do pojemnika (ta od spodu) nawinąć delikatnie 2 lub 3 warstwy taśmy teflonowej
- wkręcić oś do otworu pojemnika (wchodzi z lekkim oporem)
- sprawdzić czy oś się obraca i nie wylatuje.
Jak na razie się sprawdza. Wytrzymała już dwa pieczenia i nadal jest OK.
Jakby co, to taśma jest na tyle tania, że można uszczelniać wielokrotnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz